a
Sorry, no posts matched your criteria.
Syteknik

Grunnleggende sømteknikk–lappeteknikk og quilting

Syteknik

Text: Av redaksjonen

Dette er de grunnleggende teknikkene du må kunne for å sy lappeteknikk og søm.Såfremt ikke annet er nevnt eller beskrevet i mønsteret, bruker du disse teknikkene for prosjektene i magasinet.

Maskinsøm

For sammensying av stoffbiter brukes en rettsøm med stinglengde 2,5 mm. Da slipper du å feste tråden i begynnelsen og slutten på en søm. Bruk en «startbit» for å starte sømmen, hvis maskinen din av og til «spiser» stoffet ned gjennom stingplaten. Sy en prøvelapp og sjekk trådspenningen. Juster trådspenningved behov. Det er ikke nødvendig å feste sømmen ved start og stopp i lappe­teknikksøm, siden alle sømmene vil bli sydd over igjen når bitene sys sammen til en blokk. Du sparer tid og tråd ved å sy serie-søm: Når du har sydd 2 stoffbiter sammen, legger du fortløpende et nytt stoffpar under trykkfoten og fortsetter sømmen i stedet for å stoppe opp og kutte sømmen. Klipp bitene fra hverandre helt til slutt.

Sømmonn

Linjaler og skjærematter selges med inch-mål, og sammen med en ¼” symaskin­fot er dette standard utstyr for lappesøm. Det er enklest å sy lappeteknikk i inchmål, rett og slett fordi matematikken går oppog du slipper å oversette til cm-mål. Inch tilsvarer vår nordiske mål «tomme». Bruk en ¼” fot til symaskinen. Sømmonn er alltid ¼”. Inch er ca 2,5cm, og deles opp i 8 deler. ¼” er ca 6,5 mm. Med en ¼” symaskinfot har du alltid kontroll på sømmonnet, og blokkene dine vil stemme helt nøyaktig. Med inch-mål kan du enkelt selv beregne kuttemålene. Du legger til ½” til det ferdige mål.

For eksempel hvis kvadratet skal være 2” (ca 5cm) ferdig sydd, så er kuttemålet 2,5” x 2,5”. Dette gjelder for alle kvadrater og rektangler. Tradisjonelt strykes sømmonnet til en side, som regel det mørkeste stoffet. Når man legger bitene sammen, så vil sømmonnet danne en låsesøm. Men det er blokker som blir flatere hvis sømmen strykes åpen, dvs at sømmonnet strykes til hver sin side. Mønsteret vil som regel beskrive hvilken strykemetode som fungerer best.

Skjæreteknikk

Bruk en god linjal med inchmål når du kutter dine stoffer. Bruk en rullekniv (Rotary cutter) som ligger godt i hånden. Skjæreblad med 45mm størrelse er anvendelig til de fleste kuttebehov. Kutt stoffene i retning fra deg (ikke mot deg).Vær nøye med å lukke knivbladet etter kutting, for din egen sikkerhet og for å unngå hakk i knivbladet.

Hurtighjørner

Legg et hjørnekvadrat rette mot rette, kant i kant, oppå et underlagsstoff. Merk opp sømlinjen diagonalt fra spiss til spiss med spiss blyant/- hera-marker/pren. Sy en søm nøyaktig i oppmerkingen. Kutt vekk hjørnet med ¼” sømmonn. Fold hjørnet utover og press sømmonnet mot det mørkeste stoffet.

Engelsk papirsøm (epp)

Håndsøm rundt papirmaler er en enkel teknikk for å sy stoffbiter sammen presist og nøyaktig. Det finnes mange typer og størrelser pappmaler å få kjøpt, og man kan også lage sine egne maler. Stoffbiter klippes ¼” – 3/8” større enn pappmalen på alle sider. Fold stoffet rundt pappbiten. Du kan bruke en binders til å holde stoffet på plass. Fold i samme retning på alle biter. Tråkle sømmonnet ned ved å sy et sting i hvert hjørne. Det er ikke nødvendig å fjerne tråkletråden etter søm. Du kan også bruke en limpenn for å lime ned søm­monnet rundt papirbiten. Legg bitene sammen rette mot rette og sy små tråklesting i kanten. Fest tråden godt ved start og stopp. Pappmalen kan fjernes når en bit er sydd fast til alle omkringliggende biter. Lirk papiret forsiktig ut. Pappmalen kan brukes flere ganger.

Applikasjon med applikasjonsvliseline

Det finnes flere typer av applikasjonsvliseline. Følg alltid produsentens instruksjoner for bruk mht pressetid. Prinsippet er slik: Tegn av motivet på papirsiden. Mønsteret blir speilvendtav det du tegner. Klipp ut motivet med litt monn rundt streken.Stryk applikasjonsvliselin-biten på vrangsiden av stoffet du skal bruke. Klipp ut motivet etter streken. Fjern papiret. Stryk det ferdige motivet med limsiden ned på bakgrunnsstoffet. Appliker rundt kanten av motivet med håndsøm eller maskinsøm, med ulike sting eller tråd.

Montering av quilt

Når en quiltetopp er ferdig, skal den legges sammen med vatt og et bakstykkestoff. Det er mange forskjellige måter å holde sammen lagene på. Det er viktig å glatte ut alle lagene for å unngå legg og folder i den ferdige quilten. Man kan tråkle lagene sammen med vanlig sytråd og store sting ved å sy et rutenett med ca 10cm avstand. Fjern tråkletråden etter quilting. Du kan også bruke spesial spraylim for å holde lagene sammen. Buede sikkerhetsnåler er også enkelt å bruke. Sett nålene på forsiden av quilten og fjern dem etterhvert som du quilter. Til mindre arbeider kan du bruke knappenåler, men vær forsiktig når du håndterer arbeidet, for det er lett å stikke seg! Vatt og bakstykkestoff til en stor quilt bør være ca 3” (7,5cm) større enn quiltetoppen, på alle sider. Hvis du må skjøte sammen stoff til bakstykket, bør du stryke sømmen åpen.

Quilting

Quilting tilsvarer vi i Norden kaller vattering, dvs at de 3 lagene sys sammen. Det kan gjøres for hånd eller på maskin,eller med en kombinasjon av begge metoder. Bruk egnet tråd i farger som matcher fargene i stoffene. Quiltingen bidrar tilat teppet få en tekstur, og motiver kan fremheves. Bruk overtransportør når du maskinquilter. Overtransportøren bidrar til at alle lagene føres frem samtidig. For maskinquilting kan stinglengden være 3-4mm.

Hvis du senker undertransportøren på maskinen, kan du quilte med en stoppefot eller quiltefot. Dette er frihånds maskinquilting. Da er det du som bestemmer hastigheten og mønstrene du quilter med. Husk at øving gjør mester! Håndquilting utføres gjerne med hjelp av en quilteramme. Man bruker håndsquiltetråd, som er en sterk, gjerne vokset, bomullstråd. Quiltemønsteret er gjerne oppmerket på forhånd, med vannløselig merketusj eller krittblyant. Test alle oppmerkingsprodukter før bruk. Håndquilting utføres med små tråklesting. Start- og stoppknute gjemmes inne i vattlaget. Start på midten av quilten og quilt utover mot kantene. Renskjær quilten etter ferdig quilting.

Lukkekant

Den stoffstrimmelen som avslutter quilten, kalles lukkekant. Lukkekantstrimler kan kuttes diagonalt på stoffet,da får du skråbånd som kan brukes på buede kanter. Lukkekantstrimler kan kuttes i trådretningen, noe som er mer stoffbesparende. Lukke­kanten kan enten være enkel eller dobbel. Mønsteret vil som regel spesifisere bredden på lukkekantstrimmelen. Enkel lukkekant kuttes som regel 1,5” bred, og dobbel lukkekant 2” eller 2 ¼” bred. Skjøt strimler sammen slik at du får en lang strimmel som er lang nok til hele teppet. Legg lukkekantstrimmelen kant i kant med quiltens kant. Start å sy lukkekantstrimmelen på en langside. Start 4” (10cm) innpå strimmelen. For å få pene hjørner, så stoppes sømmen 3/8” fra hjørnet. Sy 45 graders vinkel ut i spissen på hjørnet. Kutt sømmen. Fold opp lukke­kant-strimmelen i 45graders vinkel. Fold strimmelen ned igjen slik at den ligger kant i kant med quilten. Start sømmen akkurat ved kanten, og sy hele vegen langs kanten til neste hjørne. Gjenta hjørnefolden i alle hjørner.

Når du kommer til startpunktet, skråskjøtes strimmelen sammen. Stopp sømmen ca 15 cm fra startpunktet. Legg strimmelendene over hverandre og marker møtepunktet med en knappenål. Legg strimmelendene rette sider sammen og 90grader på hverandre, slik at kanten ligger helt inntil knappenålen. Sy sammen med en diagonal søm. Klipp enden med ¼” sømmonn. Press sømmen åpen. Fold strimmelen tilbake på quilten, den skal nå passe akkurat medden gjenstående lengden. Sy strimmelen. Press den ferdige lukkekanten vekk fra quilten, fold den over til den andre siden og sy ned med små kastesting for hånd. Bruk tråd som matcher lukkekanten.

Er du interessert i Quiltemagasinet? Finn det i butikken hos våre partnere, eller meld deg på vår abonnementsløsning.

SKRIV EN KOMMENTAR