a
Sorry, no posts matched your criteria.
Forretning og hobby

Gjør business av hobbyen din!

Forretning og hobby

Text fra Quiltemagasinet #1 2021

Text: Jon soløy

Mange av oss har fått en helt ny hverdag. Vi kan ikke reise, vi kan ikke besøke de vi ønsker, vi er kanskje permittert fra jobben. Alt dette fører til mer tid til å sy! Men hva skal jeg gjøre med alt det jeg syr?

Gjør business av hobbyen din

I dag er det faktisk mulig å starte business og selge produktene sine uten å gå utenfor huset. Det fi nnes mange muligheter. Finn, Facebook, Instagram, Pinterest og selvsagt via en egen hjemmeside. Er du med i en sygruppe kan dere skape noe sammen. Her finnes det ingen hindringer, bare muligheter. Det er mange som ikke kan sy, men som ønsker seg en unik quilt.

Tenk på følgende:

  • Bruk kvalitetsmaterialer som stoff, vatt og tråd. Vask stoffene før sying og legg ved vaskeanvisninger hvis quilten sys for å brukes. Det er ikke like viktig hvis quilten skal henge på veggen.
  • Presenter quilten med et pent «stylet» bilde og tekst hvor du beskriver historien bak quilten.
  • Mobiltelefonen din er som regel bra nok til å ta digitale bilder med. Det er viktig med lys, bruk helst dagslys som gir et fi nt naturlig lys med skygger. Bruk med fordel stativ, det finnes mange forskjellige alternativer til mobiltelefonen. Hvis du tar bilder inne, bruk lyset som slipper inn gjennom et stort vindu.
  • Tenk på å bruke en nøytral bakgrunn. Treverk, fliser eller en lyst malt vegg er gode alternativer. Draper gjerne quilten over en seng, sofa, lenestol eller heng opp på veggen, over en stige eller dør.
  • Prising er nok det vanskeligste. Prisen skal ta hensyn til både materialer og arbeid.

Regler

Hva er det som gjelder for å selge sine egne varer? Som hovedregel må du betale skatt dersom du tjener på et salg, men Skatteetaten viser til et unntak for privat salg på Finn, Tise og andre liknende nettsteder. Hvis omsetningen overstiger 50.000,- må du vurdere å registrere deg som næringsdrivende, men det er først etter at du har passert denne summen du bør tenke på dette.

Lov om åndsverk

Om du har sydd et teppe som du etter en tid ønsker å selge, så bør dette ansees som et privatsalg. Loven er for å beskytte de som skaper og investerer i åndsverk. Normalt vil ikke Åndsverksloven gjelde når formålet ved bruk av et mønster, er til privat bruk. Derimot om du tenker å produsere for salg eller produserer fl ere fra samme mønster som du senere selger, vil du fort komme i strid med åndsverksloven. Om dette er hensikten, må du innhente skriftlig godkjennelse av den som har laget mønsteret for å få til en avtale og eventuelt betale vederlag til opphavspersonen.

Er du interessert i Quiltemagasinet? Finn det i butikken hos våre partnere, eller meld deg på vår abonnementsløsning.

SKRIV EN KOMMENTAR