a
Sorry, no posts matched your criteria.
Lukkekant

Bli ekspert på å sy lukkekant!

Lukkekant

Text: Wenche Wolff Hatling

Lukkekanten er den smale kanten ytterst på et quiltet arbeide. Til dette bruker man smale stoffstrimler, som kuttes på tvers eller diagonalt av stoffet. Lukkekanten kan sys med et matchende farget stoff, eller i samme bakgrunnsfarge, eller den kan fungere som en perfekt aksent. Min favoritt er stripete stoffer til lukkekant, for det gir så fin effekt. Lukkekanter kan sys på maskin eller for hånd.

Enkel eller dobbel lukkekant?

Enkel lukkekant er stoffstrimler av enkelt stoff, mens dobbel lukkekant er en foldet lukkekant som altså får 2 stofflag. Dobbel lukkekant ansees som mer slitesterk enn enkel lukkekant, men gir mer bulk i hjørnefolden. Jeg bruker dobbel lukkekant på senge- quilts og brukstepper, og enkel lukkekant på mindre arbeider som løpere og brikker, mens min venninne liker doble lukkekanter på alt. Standard bredde på enkel lukkekantstrimmel er 1,5” (ca 4 cm) og dobbel lukkekant 2,5” (ca 6,5 cm), men jeg bruker som regel 1 3/8” (3,5 cm) som gir en smal lukkekant, og 2 1/4” (5,8 cm) til dobbel lukkekant. Prøv deg frem, så finner du din favorittbredde.

Jeg liker å stryke inn en ¼” bred kant på enkel lukkekantstrimmel, slik at den er klar til søm når den er sydd fast. Dobbel lukkekantstrimmel foldes sammen på langs, med rettsiden ut, og presses godt slik at kanten er presis. Start med å sy lukkekanten midt på en lang side (aldri start i et hjørne!) Overtransportør er kjekt å bruke ved lukkekantsøm, fordi den gjør at alle stofflagene ikke forskyves.

Hvor mye stoff behøver jeg til lukkekanten?

Mål arbeidet. Lukkekanten skal dekke 2 lange sider og 2 korte sider. Legg sammen, og del den samlede lengden på stoffbredden 110 cm (som er standard bredde for quiltestoffer). Rund opp til nærmeste hele tall. F.eks. total lengde 820 cm er 7,36 strimler, dvs. 8 stk strimler. Med dobbel lukkekant på 2,5”, så er dette 8 x 2,5” = 20 inch, dvs. 51 cm stoff.

Sy ned lukkekant for hånd

Når lukkekanten er sydd fast på fremsiden, foldes den over til baksiden. Sy den fast med små kastesting for hånd, ca 4-6mm mellom hvert sting, med matchende tråd.

Hvordan skjøte sammen lukkekantstrimler?

01

Strimlene skjøtes sammen med diagonal søm. Legg strimlene rette mot rette, 90gr på hverandre.

02

Marker diagonalen med strek eller Hera-marker. Sy diagonalsømmen. Kutt vekk overskytende stofftrekant, slik at sømmonnet er ¼”.

03

Press sømmen åpen.

Hvordan sy hjørnefolder

01

Lukkekanten sys på med ¼” sømmonn. For å få pene hjørner, stoppes sømmen 3/8” fra hjørnet, og du syr i 45graders vinkel ut i hjørnepunktet.

02

Klipp tråden. Fold strimmelen oppover, slik at den ligger parallelt med sidekanten, og strimmelen har 45gr vinkel.

03

Fold strimmelen ned igjen, slik at den ligger kant i kant med quilten.

04

Start sømmen akkurat ved kanten, og sy til neste hjørne.

05

Når lukkekanten foldes over til baksiden, vil den legge seg pent med et perfekt vinklet hjørne.

06

Slik ser det ut ved søm med dobbel lukkekantstrimmel.

Sy ned lukkekant på maskin

01

Sy lukkekanten fast på fremsiden. Fold over til baksiden. Nål/bruk wonderclips. Sy lukkekanten fast fra fremsiden med en rettsøm akkurat i grøfta. På baksiden skal sømmen akkurat vises kanten av lukkekantstrimmelen.

 

02/03

Lukkekanten kan også sys fast på baksiden av quilten, foldes over til fremsiden og sys ned på fremsiden med en rettsøm, dekorativ pyntesøm, eller trestings-sikksakk.

Skjøte sammen strimmelender

Det er mange måter å beregne skjøten av strimmel-endene på, og det finnes linjaler som kan hjelpe deg med dette. Hvis lukkekanten er av et stripete stoff, kan det bli penest å sy en rett skjøt, slik at stripene stemmer mest mulig. Det er vanlig å skråskjøte strimlene, slik at sømmonnet fordeler seg pent.

Her er en metode som fungerer greit, uansett bredde på lukkekantstrimmelen:

01

Stopp sømmen ca 10 cm fra startpunktet. Legg strimmelendene over hverandre og marker møtepunktet med en knappenål.

02

Legg stoffet rette mot rette, 90gr på hverandre, slik at stoffkanten ligger helt inntil knappenålen.

03

Marker diagonalen, og sy sammen med rettsøm.

04

Klipp vekk overskytende stoff med ¼” sømmonn. Press sømmen åpen.

05

Fold lukkekantstrimmelen tilbake på quilten, den skal nå passe akkurat. Sy strimmelen fast.

Buer & kurver

01

Lukkekantstrimler som skal kante et arbeid som har en bue (f.eks. en sirkelformet duk) må være kuttet på diagonalen (som skråbånd!), ellers ligger ikke lukkekanten pent.

02

Lukkekanten skjøtes sammen på vanlig måte.

Vinkler som ikke er 90 grader

Av og til er det hjørner som ikke er 90gr, men er større eller spissere. Prinsippet for hjørnefolding er det samme.

01

Fold lukkekantstrimmelen opp, parallelt med den nye sidekanten, og deretter ned igjen, slik at den ligger langs kanten.

02

Spisst hjørne: Når lukkekanten foldes over til baksiden, må du være nøye med hjørnefolden, og kanskje hjelpe til med noen ekstra sting med håndsøm for å sikre at kanten blir pen.

Lukkekant med kroklisse

Dette er en dekorativ variant. Kutt lukkekantstrimmel 2 ¼” bred. Marker midtlinjen.

01

Sy fast en bred kroklisse midt på fremsiden av strimmelen.

02/03

Fold/press strimmelen på langs, slik at kroklissen er halvveis synlig.

04

Sy lukkekantstrimmelen fast på baksiden. Fold over til fremsiden, og sy ned lukkekanten med en rettsøm i grøfta mellom lukkekant og kroklisse.

Er du interessert i Quiltemagasinet? Finn det i butikken hos våre partnere, eller meld deg på vår abonnementsløsning.

SKRIV EN KOMMENTAR