Leder 01/20

0
63
Sett

Velkommen til det første Quiltemagasinet i 2020! Vi tar våren fatt med mønstre på løpere, putetrekk og flotte store quilter, og ser fram til en herlig vårsesong med massevis av syinspirasjon!

Som designer så er jeg opptatt av trender i håndverks- og quilteverdenen. Ved å lete litt finner jeg mange nettsteder som viser kommende trender, dvs. hva som vil bli populært fremover. I tillegg til å gi en pekepinn på hva folk er opptatt av, så kan slike trendanalyser gi inspirasjon til lappeteknikkdesign. Så hva vil bli populært i 2020? Vel, fargemessig så spås det at farger som blått og grønt, fremdeles vil være populære, men i nyanser som er brukket med hvitt eller svart, f.eks. mintgrønn eller en dyp skumringshimmel-blå.

Broderitrenden vil vedvare dette året. Vi har sett en oppblomstring av ”store sting-broderi” som sashiko-varianter og håndquilting med tykk tråd. I tillegg spås det at korssting vilbli det nye store! Broderi lar seg enkelt kombinere med andre teknikker - som lappesøm og quilting - og det er jo herlig at tradisjonelt håndverk gjenoppdages! Utvikling av håndverkstrendene kan også tilskrives at broderi og søm er metodisk og avslappende, samtidig som vi vi vurderer vårt forbruk. Vi ser på vårt forbruk med et kritisk øye, og velger bevisst materialer ut ifra et bærekrafts- og miljømessig perspektiv. Derfor er også reparasjon av klær, redesign og omsøm begreper som vil være sterke i året som kommer, og det betyr at vi som kan sy, må være flinke til å dele kunnskap om søm, broderi og tekstilfiber.

Framover ser det ut til at store motiver, f.eks. store blomstermønstre, vil komme tydelig fram. Patchwork i form av klassiske mønstre er faktisk en stor trend! Den har dukket opp på catwalken i Paris og New York, i form av quiltede jakker og kåper. Moderne interiørbutikker har plutselig antikke quilts til salgs, og interiørmagasinene viser quilts liggende over sofa og seng. Så hvis du bli møtt med at quilting er ”umoderne”, så må du protestere - for det stemmer ikke!

Jeg går året i møte med en trygg forvissning om at året vil bringe herlig søm og quilt. Jeg vet at nettopp du vil kose deg med nye prosjekter- for det bugner av inspirasjon og muligheter for å skape noe! Så kom igjen, rydd sybordet og grip skjærekniven - så møter vi året med quilteglede!

Quiltehilsen fra redaktør Wenche