Hjertelig hyllest til knappen!

0
196
Sett

Årene går og knappesamlingen min bare vokser. Hva med å bruke dem? Hvorfor ikke sy noen vertinnegaver eller Valentinesgaver? Det er hyggelig å få servietter og stearinlys, men hva med noe annet inni mellom? Som tenkt, så gjort. Inspirasjonen fant jeg i
blomstermagasinet FLEUR Creatif.

Materialer og mål:
Størrelse ca: 30 x 37 cm
Ca 40 x 45 cm til toppen
30 x 37 cm tykk vatt til mellomlegg
30 x 37 cm stramei til å stive opp hjertet
Stoffrester i kontrastfarge til blader og annen pynt
Ca 40 x 45 cm til bakstykke
Knapper, perler, snorer og garn – alt kan brukes
Tekstillim og STIFF for å stive bladene
Framgangsmåte:

Lag først en ”sandwich” av vatten og strammeien, klippet i riktig størrelse etter hjertemønsteret. Legg denne på vrangen av toppstoffet. Dette klippes ut med et godt sømmonn (ca 1,5 cm). Smør tekstil lim på kanten av strameiens bakside og fest sømmonnet over. Når limet har tørket, er hjertet ferdig til å bli dekorert. Bare fantasien og materialene dine setter en stopper for hvordan du vil dekorere ditt hjerte.

Her er det brukt teknikker som fletting, leggsøm, perlebroderi og laging av garndusker, mm. Lag en hempe av et av materialene du har brukt og sy den på, før du syr fast bakstykket.

Det var morsomt å lage noe dekorativt til forandring, men hva med å legge inn litt fargelære? Når ”Halve Norge fargelegger,” som avisene skriver, og fargeleggingsboken for voksne, ”Den hemmelig hagen” (Johanna Basford), er solgt i 80000 eksemplarer, må vel litt elementær fargelære være på sin plass?

Jeg har støttet meg til NCS, (Det naturlige fargesystemet), utviklet i Sverige av Trygve Johansson og Sven Hesselgren på 1970-tallet. De bygget sitt system på Eswald Herings (1834 -1918) teorier om farge og fargeoppfatning. Han hevdet at det rent visuelt fantes fire enkle kulørte fargekvaliteter: rødt, blått, gult og grønn, i tillegg til sort – hvitt.

Disse fargene satte han opp som opponente fargepar: Rødt – grønt, gult – blått og sort –
hvitt. Anders Hård og Gunnar Tonnquist i regi av Stiftelsen Fargcentrum, videreutviklet fargesystemet til det som i dag er NCS. Se fargesirkelen over.

Hjerte 1 er laget i komplementærfarger. De nydelige rosa perlemorsknappene mine fortjente å komme fram i lyset, De ble satt på en lysgrønn bakgrunn, sammenbundet med rosa silkesnorer. For å få mer liv i komposisjonen valgte jeg kontrastfargen ”electric blue” i bladene. Bladene er lagt dobbel med vlisofix mellom og senere stivet med STIFF, for å kunne formes 3-dimensjonalt. Pyntet med perler og andre knapper.

I hjerte 2 valgte jeg omvendt komplementær fra hjerte 1. Grønne knapper på rosa bunn med flettet grønn stamme. Jeg valgte igjen kontrastfargen ”electric blue” i bladene. Nå begynte fantasien min å løpe løpsk. Jeg er veldig glad i alle slags kontraster – og her la jeg inn metallknapper i en klynge.

Nå hadde komplementærfargene helt overmannet meg. De nydelige oransje knappene kunne også bli til en vertinnegave. Oransje og blågrønn er komplementærfarger i NCSs fargesirkel. Oransje silkesnorer hadde jeg også. Her valgte jeg gulgrønn som kontrast i bladene. Jeg kunne ikke motstå fristelsen til å dandere noen pompomer i grønt og oransje som avslutning av dekoren på hjerte 3.

I hjerte 4 ønsket jeg å utfordre en analog fargekombinasjon, og brukte fargene som står nær hverandre mellom rødt og blått, men med forskjellig styrke i fargene. Bakgrunnen er i kraftig (mettet) ”electric blue” (Jeg trålet den indiske basaren i Abu Dhabi på jakt etter akkurat den fargen!). Perlemorsknappene, snorene og bladene er i forskjellige fargenyanser, mer eller mindre hvitt. Pyntet med perler og knapper. Deretter en rose av rose- metallknapper. Så måtte jegbare avslutte med en pompom i kontrastfargen grønn, samt én i spraglete garn som tar opp alle fagene som er brukt.

Hjerte 5 er i samme analoge fargeskala – men allikevel forskjellig fra hjerte 4.

Hjertet 6 kulle være i naturlige farger. Rød-lilla blomster, grønne stilker og blader på en nøytral grå bakgrunn. Også her har jeg innslag av mykt/hardt.

Men knappesken var langt fra tom. Hva med et hjerte i monokrom? Som tenkt, så gjort. I hjertet 7 er alle elementene i samme fargekulør, fra mettet til lyst, på en nøytral grå bakgrunn. Men jeg var ikke helt fornøyd. Det ville ha blitt mer harmonisk hvis bakgrunnen hadde vært i en rosa nyanse.

Et nytt hjerte så dagens lys! Hjertet 8 er et fullkommet monokromatisk hjerte. Som avslutning på vertinnegavene laget jeg et hjerte i grønn – monokrom.

Hvordan p lassere dekoren?

Det blir jo helt opp til deg, men det kan være nyttig å ha disse komposisjons-elementene i minne under planleggingen: Balanse, spenning, bevegelse, rytme, helhet, samt formkontrast, størrelseskontrast og fargekontrast.