Möt Tyger & Ting – ett modernt och grafiskt designsamarbete

0
640
Sett
Du har kanske mött dem på en Syfestival eller quiltträff? Eller sytt något av deras mönster? Catharina och Bengt är ett äkta par med en tydlig designstil inom den nordiska quiltmiljön. Søm og tekst: Wenche Wolff Hatling | Foto: Catharina og Bengt Svenningsson

Catharina och Bengt.

Når man velger å starte butikk i nærheten av det store kjøpesenteret i Ullared, hva gjør man da for å overleve? Jo, man velger en nisje som kanskje ikke er så stor, men som krever spesialkunnskap og stort engasjement i fagfeltet. I 1993 startet ekteparet Catharina og Bengt Svenningsson butikk ute på landet. De ville ha flere ben å stå på utenom lappeteknikken, så i butikken kunne du også finne et utvalg av gardinstoffer og svensk håndverk. Navnet på butikken ble Tyger & Ting. I dag er ekteparet en viktig del av quiltdesignmiljøet i Skandinavia, og de produserer egne mønstre og lager design til magasiner. – Alt ettersom årene har gått, så har vi fjernet ulike tema, men også testet noen nye. Idag er vi en quilte- og symaskinsbutikk. Det kjennes som det er det vi liker best å jobbe med, og det er i dette vi har både engasjementet vårt og kunnskapen vår. I vårt område er det litt utfordrende å drive butikk ettersom vi er i nærheten av GeKås i Ullared. Det som er lett å selge uten spesialkunnskap, det selges der! Da må man finne en nisje som de ikke er interessert i og dypdykke ned i den. Vi er heldige med å satse på lappeteknikk, en nisje som ikke er lett å konkurrere i, forteller Catharina

En stram palett med lyse og mørke toner, av mange forskjellige stoffer, gir en spennende komposisjon.

Spennende komposisjoner

Verken Catharina eller Bengt er utdannet innenfor grafisk design, men Bengt er modellsnekker og jobber med det på halv tid, noe som innebærer at han lager første protoypen av møbler til et møbelfirma i området. Butikken ligger ute på landet i en liten by like utenfor tettstedet Burseryd, ca 160 km sørøst for Gøteborg og 110 km sør for Jønkøping. Butikkens stil er landlig med en god del gammeldags design. Bengt har laget all innredning, eller kjøpt det på loppemarked.

Catharina og Bengts design er moderne og ofte med et sterkt grafisk uttrykk. Symmetri og gjentagelse er designmomenter som spiller sammen i en god spennende rytme. De designer både store og små modeller, fra store lappeteknikktepper til veggbilder og brede løpere. Fargepaletten oppleves ofte som enkel og begrenset, men med bruk av flere stoffer og forskjellige nyanser innenfor samme farge. Da oppstår det en spenning i komposisjonen. Det er som regel en tydelig kontrast mellom det mørke og det lyse i deres design. Innslag av basisstoffer i melerte toner er gjenkjennelig. De anvender sjelden ensfargede stoffer, men som regel stoffer med et vagt mønster.

 

 

.

Tråden et designelement

Symaskinens muligheter utnyttes i stor grad, og forskjellige basissømmer og dekorsømmer sys på quiltene, ofte med tråd i kontrastfarge. Tråden blir da et tydelig element i designen. Formene er av og til begrenset til sirkel, kvadrat, trekant og rektangel, men sammensetningen er av og til uregelmessig og uventet. Litt finurlig skal det også være! Quiltingen er også en meget viktig del av designprosessen. Geometriske former gjentas og forstørres, og gjennom quiltingen forsterkes det designmessige konsept.

 

 

 

Svensk design

– Vi begynte med å lage quiltemønster nesten med en gang etter at vi åpnet butikken. Det var vanskelig å finne oppskrifter i rasjonell lappeteknikk på svensk, så der så vi et behov for harsiden forsøkt å dekke det. Akkurat nå lager vi langt flere mønster enn det vi gjorde i begynnelsen. I en periode designet Solbritt Eriksson modeller som vi laget mønster til, men siden har hun fortsatt designproduksjonen sammen med sin datter i QuiltDesign Solbritt & Maria. Vi har fremdeles et godt samarbeide og deres design dekker områder som vi ikke er så gode på. Når Bengt og jeg lager modeller og mønster så foregår det på forskjellig vis. Iblant samarbeider vi hele vegen og iblant har ofte Bengt helt egne modeller som vi utarbeidet et mønster til. Jeg skriver teksten og vår yngste sønn som er utdannet grafisk designer lager alle illustrasjoner til oss, sier Catharina.

– Vi selger mønstre til butikker i Europa. Absolutt best selger mønstre på løpere, deretter veggtepper. Våre designs er enkle og moderne i stil. Vi forsøker alltid att komma på en måte å sy dem på som er litt enklere enn det som forventes ved første øyekast. Helst vil vi bruke mellomlegg og annet materiale som er lett å kjøpe i Europa, men vi er ikke fanatiske, og mye materialer kommer nå fra USA. Vår ambisjon er å få en yngre kundekrets og vekke interesse hos ungdommer både til å sy og eie arbeider i lappeteknikk. Altfor mange bruker tid å sy og gi håndverk til sine barn som ikke verdsetter det, og den trenden vil vi endre på, sier Bengt. Inspirasjonen for designen hentes i omgivelsene.

 

 

 

– Det kan være hva som helst, ofte klesmote eller arkitektur. Kanskje et dørhåndtak, et vakkert vindu eller en lekker detalj på en skjorte. Så klart blir vi inspirert av quiltestoffene også – noen stoffer trigger med en gang et nytt design, sier Catharina. Catharina forteller at hennes favoritteknikk er vanlig skjæreteknikk og applikasjon. Catharina forteller om hennes favoritt teknikk: – Jeg liker top-piecing (en form for papirsøm). på grunn av enkelhetenog presisjonen det gir uten så mye arbeid. Overordnet så liker vi det som er enkelt og går relativt kjapt å lære og å sy. Håndsøm er en fantastisk avkobling, men det er sjelden av vi designer et mønster som ikke inkluderer maskinsøm, sier hun.

Driften

Virksomheten består i dag av Catharina og Bengt. Fotografering av alle foto til mønster og nettsider gjør de selv. Drømmen er å bli mere aktive på web med små filer og annet materiale. I butikken holder de også forskjellige kurs med varierende vanskelighetsgrad. Catharina holder grunnkurs og vanlige videregående-kurs der deltageren får gjøre hva de ønsker selv.
– Utover dette har vi småkurs i ulike teknikker, kanskje er det en ny linjal eller noe som vi synes kunne vært kult å spre videre, forteller hun.

Inspirerende interiør med mange modeller på veggene!

Messer og syfestivaler

Som mange av quiltebutikkene i Norden deltar ekteparet også på messer og festivaler. Kontakt med kunder og marked er viktig. – Vi har reist mye på messer gjennom årene og noen år kunne det blir opptil seks messer per år. Nå har vi begrenset reiseaktiviteten noe og funnet det som passer for oss. I 2017 deltok vi på fire messer og kjente litt på at det koster mer enn det smaker. I Sverige har det blitt mange flere Syfestivaler og de er virkelig gode, men det er ikke mulig å delta på alle arrangement. Så i 2018 kommer vi å besøke høstens Syfestival i oktober samt Quiltköping i september. Fordelen med messene er at man blir mer effektiv når man har en deadline å bli klar til, og alle vidunderlige kundene vi møter. Det har blitt mange stamkunder gjennom årene som man treffer en eller to ganger per år. Det blir veldig annerledes å kun delta på to messer i år, men det gir oss samtidig større fokus på butikkvirksomheten vår og hvordan vi kan utvikle den, sier Catharina.

Mønstrene lages i centimeter-mål

Mønstrene til Tyger & Ting skrives ofte med cm-mål. – Vi har valgt å jobbe med cm-mål fordi det ikke fantes så mange oppskrifter tilpasset svensk og med nettopp cmmål. De som behersker inch og engelsk språk har derimot nesten ubegrenset utvalg i bøker og på internett. Men vi kan tenke oss å kanskje endre dette i fremtiden, ingenting er hugget i sten. Når vi lager mønster som bruker Precuts så bruker vi alltid inch-mål, sier Catharina.

Slutt med tråkling!

Catharinas og Bengt avslutter med en oppfordring: – Legg knappenålene til side, slutt med tråkling og bruk heller Glue-BastIt hele tiden! Jobb mer med quilting med symaskinsømmer – for ofte har symaskinen flere muligheter enn de man bruker til vanlig! k