Hvordan merke opp linjer på stoffet?

0
901
Sett
Din guide til merkemateriell

Krittstifter

Kritt eller talkum-produkter vil vises godt på mørke stoffer. Det finnes puter med talkum som kan sette quiltemønstre gjennom perforert malplast, og det finnes både små penner og «leppe-stifter»med et lite rissehjul i enden som avgir en lys krittstrek på stoffet. Kritt sitter ikke så godt på stoffet, så fordelen er at det er lett å fjerne ved lett børsting eller med en fuktig klut, men ulempen er at det fort blir utydelig eller forsvinner ved håndtering. Tips: Merk opp et lite område av gangen.

Vannløselig tusjpenn

Tusjene finnes i flere utgaver fra flere forskjellige produsenter, og med tynn eller tykk spiss. Tusjen er i turkis farge, og den er vannløselig. Wenche bruker den mest til opptegning av broderimotiver. Den gir en frihet når man broderer, fordi man ikke behøver å være supernøye! Den kan også brukes til oppmerking av quiltemønstre. Tusjen må skylles ut godt – helst fra baksiden – med lunkent vann. Hvis man ikke skyller godt, så kan streken dukke opp igjen når det tørker. Fordelen med å skylle ut tusjen, er at alle kjemikalier da er fjernet fra stoffibrene, slik at de ikke påvirker stoffet over tid.

Hera-marker

Dette er en markerings-metode som gir blanke linjer på stoffet. Hera-markeren har et spisset «blad» som fungerer som en markør når man drar den over stoffet. Et rissehjul kan også brukes. Linjene kan dampes ut, og det vil ikke bli noen merker på stoffet. Ulempen er kanskje at linjene ikke vises så godt? En god merkemetode for rette quiltelinjer.

Permanent tusjpenn

Tynne permanente tusjpenner er fine til signaturer på stoffer, feks. i minnetepper eller på merkelapper på baksiden. Mange foretrekker å bruke en lysebrun Pigmapenn med supertynn spiss til opptegning av broderimotiver. Da må du være nøye med å brodere over streken, men du slipper å fjerne tusjen etterpå. Og hvis broderiet tar lang tid, så er det en fordel at man slipper å tegne det opp på nytt igjen!

Blyanter

Vanlige blyanter kan brukes til å markere kuttelinjer på stoffet, og det finnes også spesielle sy-trykkblyanter med lyse blyantkjerner beregnet på markering på stoff. Vannløselige blyanter med sølvfarget, hvit eller rosa linjer er også greie til oppmerking på vrangsiden av stoff. Fordelen er at strekene ikke går gjennom til stoffets rettside! Alle produkter som er merket vannløselig, bør du teste først, slik at du faktisk vet at de lar seg fjerne.