Velg riktig vatt!

0
6538
Sett

Tekst og foto: Wenche Wolff Hatling

En quilt består av 3 lag: Fram- og bakstykke og mellomlegget av vatt i midten. Et slikt mellomlegg har flere funksjoner som varme og isolasjon, stabilitet og formfasthet. I tillegg har vattlaget en estetisk dimensjon ved å gi volum til arbeidet. Disse tre lagene holdes sammen med quiltingen (vattering), som kan utføres for hånd eller med maskin, tett eller mer åpent.

Det finnes mange produsenter av vatt og mellomlegg, og nesten like mange merkenavn på produktene. Vatt heter batting på engelsk. Tynn vatt kalles ofte volumvlies på dansk, og på norsk har vi begreper som bordfilt og dukvatt. Det finnes flere hovedtyper av vatt: Bomullsvatt, syntetis kvatt, ullvatt og blandingsvatt. Fibre som bambus og silke er også brukt.

Alle vattyper består av løse fibrer som er kammet og lagt i flere lag over hverandre.
Antallet lag bestemmer tykkelsen på vatten. Filting er en av metodene for å holde fibrene
og lagene sammen.

For alle typer vatt gjelder dette:

Man får det man betaler for!

Høyere kvalitet avspeiles i prisen. Vurder bruksområdet, og kjøp den beste kvaliteten du har råd til. Ta også tilhensyn til vekten og tykkelsen, sett i forhold til quiltens størrelse og quiltemønsteret. Les informasjonen som står på vattpakken og spør personalet i quiltebutikkene!


5 EKSEMPLER PÅ FORSKJELLIGE TYPER VATT: 

Tynn syntetisk vatt (Polyestervatt).
Syntetisk vatt er den rimeligste vattypen og finnes i et utall varianter, både tynne og litt tykkere. Kunstig fiber har ikke den samme komfort eller varme/svalhet som et naturfiber. Syntetiskfiber kan gi «skjegging» til overflaten og tykke, luftige typer kan være utfordrende å maskinquilte nettopp på grunn av fiberspensten. Tynn dukvatt eller volumvlies er gode til søm som krever stabilitet eller skal ha tynt mellomlegg, så som duker, brikker eller vesker.

«Fusible Fleece» og syntetisk vatt med limprikker.
Disse vattypene er fine til veggtepper og vesker, og alle produkter som ikke skal gi varme. Limprikkene strykes fast til stoffet (som regel vrangsiden av bakstykkestoffet), noe som
gjør det enkelt og stødig å quilte.

Bomullsvatt.
Bomullsvatt gir varme og svalhet til quiltene, og anbefales til slumretepper og sengetepper. Bomull er et tradisjonelt naturfiber, som gir god varme og tyngde til et teppe. Ren bomullsvatt finnes fra mange forskjellige produsenter, og de varierer litt med henhold til tykkelse og fasthet. Bomullsvatt er generelt en ganske tynn og «flat» og krymper ca 1–3%. Denne naturlige krympingen gir også et fint, litt antikt uttrykk til et teppe. 100% bomullsvatt  er enkle å quilte da den oppleves som «tørr» og ligger stødig mellom stofflagene uten å gli.

Blandingsvatt.
Blandingsvatten er som regel en miks av bomull og polyesterfiber. Forholdet er ofte 80 prosent bomull og 20 prosent polyester, eller en 50/50 blanding. Jo høyere bomullsinnhold, jo mer av naturfiberens egenskaper beholdes. Blandingen med 80/20 er den vanligste og er populær fordi den er varm og ligner bomullsvatt i uttrykket, men har beholdt syntetfibrenes formfasthet. En mix av bomull og bambus er også lett og god å bruke.

Noen av disse finnes også i rosa og turkis der endel av inntekten går til kreftforskning!

Ullvatt.
Ull er et naturfiber med veldig gode varmeegenskaper. Ullens mykhet gjør at vatten er en drøm å håndquilte. Ullvatt er som regel den dyreste av alle vattypene, men den holder også svært høy kvalitet. Ullvatten er myk og fin. Lager du et arvestykke eller et
varmeteppe, så kan ullvatten være et meget godt valg. Dette er en vattype som er «tykk», det vil si at den har litt høyde og dermed gir volum og fremhever quiltemønsteret.

 

Denne artikkelen ble trykket i QuilteMagasinet utgave 6/17.