Quiltemagasinets blokkprosjekt 2017

0
3038
Sett

Gjennom alle utgavene dette året får du et spennende blokkmønster, som du kan sy opp i den fargekombinasjonen du vil! Kanskje vil du ved slutten av året ha nok blokker til et fint slumreteppe?

I hver utgave av Quiltemagasinet presenterer vi et nytt blokkmønster i 2 størrelser; ferdig størrelse 12” kvadrat og 6” kvadrat. Du kan velge deg et tema for dine blokker, f.eks. Rødt + Hvitt, Reprostoffer, Moderne stoffer, Svart + Gyllent, eller kanskje Blått + Kremhvit, som er vårt valg. Vi viser deg originalblokken-og gir deg mønsteret i 2 størrelser. Du syr hvor mange blokker du ønsker selv- for sammensetningen av blokkene blir opp til deg! Vi gleder oss til å se nettopp din variant!

Utgangspunktet for årets blokkmønsterprosjekt er antikke blokker som jeg har kjøpt i USA av Mary Koval. Mary er en god venninne som driver Marys Quilt shop i Bedford i Pennsylvania i USA. Gjennom mange år har Mary samlet, kjøpt og solgt antikke blokker, gamle quilter og andre tekstiler fra Frankrike og USA, og har i dag en spennende tekstilsamling med tekstiler fra 1750-1950 i sitt private eie. Hun designer
stoffkolleksjoner for Windham Fabrics. Da plukker hun mønstre og stoffbiter fra sin store private samling, vurdere mønstre og farger, og setter sammen dette til en ny reproduksjonskolleksjon. Hun besitter stor kunnskap om USAs tekstilproduksjon. Blokkmønstrene, stoffene og fargene sier mye om når quiltens alder og vurdere en verdi, ut ifra kunnskap om markedet for antikke quilter i USA. Her i Skandinavia er vi kanskje ikke så opptatte av tidssetting og alder og verdi- men det er spennende å høre om tradisjonen bak blokkmønstrene.

Jeg synes det er veldig interessant å se på vrangsiden av blokkene, for det forteller noe om hvilke materialer man hadde tilgjengelig. Husk at bitene ble klippet med saks, tråden var kanskje tykk og stiv, og nålen slitt- men man brukte det man hadde tilgjengelig. Stoffsammensetning og sømmonn varierer mye. Det er noe å tenke på når vi i dag strever etter best mulig presisjon og nøyaktighet når vi syr!

Når Mary deltar på International Quilt Market og Quilt festival i USA- og hun er av og til i Europa også- selger hun antikke quilter fra sin bod. I en boks har hun lagt mange løse blokker – det er blokker som ikke har blitt fullført i en quilt, tiloversblokker eller «løsgjengere». Kanskje var de for stygt sydd, eller kanskje var det en prøveblokk? Jeg plukket ut løsgjengere som var morsomme eller som hadde et blokkmønster som var interessant. Blokkene er skjeve og skakke. Noen er sydd for hånd og andre på maskin.

BLOKK 1: MOASAIKK
Originalblokken er sydd i svart og forskjellige hvite shirtings-stoffer.Blokken måler 12,5” kvadrat, og er sydd for hånd med veldig smalt sømmonn. Blokkmønsteret kalles «Mosaic Block» fra 1931 i Jinny Beyers store bok om blokkmønstre» The Quilters Album of Patchwork Patterns» (Breckling Press, 2009). Andre navn på blokken er King´s Crown og Sunshine. Blokken sys med hurtigteknikker. Noen av delene kuttes med litt overmål og renskjæres til slutt. Sømmonn er ¼”.Vær nøye med renskjæring og sømmonn.

Blokkmønster med bokstavreferanser.
Se mønsteret for skjæremål.

KUTTEMÅL FOR EN BLOKK I 12” STØRRELSE
(12,5” kvadrat inkl. sømmonn)
• A: 4 stk 2,5” kvadrat fra hvitt stoff
• B: 4 stk 3” kvadrat fra hvitt stoff,
og 4 stk 3” kvadrat fra blått stoff.
• C: 4 stk 2,5” x 4,5” rektangel fra hvitt stoff
• D: 2 stk 5” kvadrat fra blått stoff.
Del diagonalt en gang = 4 D-trekanter
• E: 1 stk 6 3/16” kvadrat fra hvitt stoff.
(6 3/16” ligger midt mellom 6 1/8” og 6 ¼” på din linjal.)
• F: 8 stk 2,5” kvadrat fra blått stoff

SLIK SYR DU DEN STORE BLOKKEN:
Start med å sy B-delene sammen. Tegn diagonallinje fra hjørne til hjørne på vrangsiden av alle hvite B-kvadrater. Legg hvit B sammen med blå B, rette mot rette. Sy med ¼” sømmonn på hver side av diagonallinjen. Kutt i diagonallinjene. Fold ut kvadratet. Press. Renskjær hvert kvadrat til 2,5” kvadrat. Gjenta slik at du får 8 stk BB-kvadrater Tegn diagonallinje på vrangsiden av alle blå F-kvadrater. Legg et F-kvadrat kant i kant, rette mot rette mot et C-rektangel. Sy akkurat i diagonallinjen. Kutt vekk overskytende trekant. Fold ut trekanten. Press. Gjenta ved å legge et nytt F-kvadrat på samme måte, og sy akkurat i diagonallinjen. Kutt vekk overskytende trekant. Fold ut, press. Renskjær rektangelet til 2,5” x 4,5”. Gjenta slik at du får 4 stk FCF-rektangler. Sy D-trekantene til midtkvadratet E. Press. Renskjær midtdelen til 8,5” kvadrat. Legg alle delene utover. Sy sammen bitene i rader. Sy radene sammen til en blokk.
Tips: Press sømmene åpne. Renskjær blokken til 12,5” kvadrat.

Slik syr du sammen blokken!

KUTTEMÅL FOR EN BLOKK I 6” STØRRELSE
(6,5” kvadrat inkl. sømmonn)
• A: 4 stk 1,5” kvadrat fra hvitt stoff
• B: 4 stk 2” kvadrat fra hvitt stoff,
og 4 stk 2” kvadrat fra blått stoff.
• C: 4 stk 1,5” x 2,5” rektangel fra hvitt stoff
• D: 2 stk 3” kvadrat fra blått stoff.
Del diagonalt en gang = 4 D-trekanter
• E: 1 stk 3 5/16” kvadrat fra hvitt stoff.
(3 5/16” ligger midt mellom 3 ¼” og 3 3/8” på din linjal.)
• F: 8 stk 1,5” kvadrat fra blått stoff.

SLIK SYR DU DEN LILLE BLOKKEN:
Den lille blokken sys på samme møte som den store blokken. Men: BB-kvadratene renskjæres til 1,5” kvadrat. FCF-rektanglene renskjæres til 1,5” x 2,5” rektangel. Midtdelen renskjæres til 4,5” kvadrat. Den ferdige blokken renskjæres til 6,5” kvadrat.